Bežne o sebe nepíšem. Skôr sa venujem iným ľuďom či projektom. Radím im, vytváram šatníky, idem s nimi nakúpiť, urobím im farebnú analýzu a typológiu postavy, tiež robím kostýmové práce na rôznych projektoch alebo prezentujem módu na rôznych prednáškach, workshopoch či vo firmách ako neverbálnu komunikáciu.

Ja ako ukážka

Niekedy použijem seba ako ukážku, cez ktorú demonštrujem pravidlá či inšpirácie módy. Snažím sa, ale skôr používať rôznych ľudí, aby to bolo viac autentické a aby to nebolo o mne. Nie vždy to ide, a preto si musím niekedy vystačiť aj sama so sebou a nie preto, že by som výlučne chcela prezentovať samu seba.

o mne
o mne Andrea Ziegler

Ale nebudem klamať, ak sa niečo príjemné napíše aj o mne, ma to určite poteší. V minulosti som robila Módnu políciu, tento náov nemám rada, mnohí ma vnímali ako kritičku, prísnu a mali odstup. Počas obdobia hodnotenia som sa veľa naučila a pochopila som, že bulvárna forma nie je pre mňa.

Chyby učia

Samozrejme, urobila som aj ja chyby, kedy som neprávnym pomenovaním, alebo spojením mohla niekoho uraziť, čo ma mrzí, lebo to nebol cieľ. Skôr som chcela propagovať módne pravidlá či triky ako docieliť proporčnosť postavy, ako rafinovane zakryť nedostatky a naopak ukázať to čo chceme odhaliť. Samozrejme každý si môže obliecť čo chce. Ale šaty robia človeka. Mne ide skôr o zdieľanie informácií ako si vybrať správne strih, farbu či materiál vrátane doplnkov. A to CHCE už nechám na každého. Nie je to o mne.

plavky podla typu postavy
plavky podla typu postavy

Analýza vs kritika

Mám radšej slovné spojenie Módne hodnotenie/analyzovanie ako Módna polícia. Ale asi to lepšie znie. Nekritizujem, hodnotím či radím. Nikomu nič nevnucujem. Skôr ponúkam nové rozmery či možnosti alebo prehľad. Snažím sa skôr inšpirovať a podporovať k rozvíjaniu jedinečnosti. Nemám preto rada, ak niekto odporúča nejaký strih napríklad kraťasov, že je šik či trendy. Nie každému totiž rovnako šik pristane. Na niekom široké kraťase budú vyzerať štýlovo na inom divne. Snažím sa preto vysvetľovať, odporúčať, že vždy všetko môže vyzerať fajn. Musí to byť akurát na správnej postave – podľa typu postavy, v správnej kombinácii, ideálne v súlade s príležitosťou či náladou.

čítajte celý článok o mne tu