Keď sa spomenú volány, štandardne si každý predstaví objem na oblečení. Nemusí tomu vždy tak byť. závisí tiež kde sú umiestnené a z akého materiálu je kúsok oblečenia na ktorom sa nachádzajú.

Pozitívny objem vs negatívny

Nie vždy pridanie objemu na šatách či oblečení je niečo negatívne. Práve naopak. Vďaka typologickým pravidlám vždy ide o pozitívny či negatívny objem. Minca má vždy dve strany. Objem by mal pomôcť postavu sproporčňovať. Musí byť na správnom mieste.

Hruška vs Jahoda

Čiže ak je niekto typ postavy hruška, tak potom pridanie objemu na šatách či tričku je absolútne v poriadku. Tento typ postavy potrebuje totiž objem pridávať vo vrchnej časti postavy a v spodnej skôr uberať. Ak ide ale o postavu typ jahoda, tak objem v ramenách nepotrebuje zväčšovať, pretože ich má širšie ako boky.

hruska vs jahodajpg
https://eshop.lovecolors.sk/

Na obrázku vľavo ideálny volán pre typ postavy hruška. Pridáva objem vo horizontálnej línii. Rozširuje rameno čo je úplne v poriadku pre tento typ postavy.

Naopak vpravo je tento volán ideálny pre typ postavy jahoda, ktorá nepotrebuje zväčšovať objem do šírky. Obidva volány začínajú v polovici ramien. Závisí od ich smeru či budú pridávať objem alebo nie.

Hruška vs hruška

hruska vs hruska
https://eshop.lovecolors.sk/

Na oboch obrázkoch je ukážka volánov vhodná pre typ postavy hruška. Na obrázku vľavo som už v predchádzajom texte vysvetlila, že tento typ volánov na oblečení je ideálny pre typ postavy hruška, lebo pridáva objem do šírky.

Na obrázku vpravo je to tiež dobrá voľba pre hrušku, lebo volán na šatách začína na konci ramena a tak rameno jemne rozširuje do šírky.

Jahoda vs hruška

jahoda vs hruska
https://eshop.lovecolors.sk/

Pre typ postavy jahoda, vľavo, je lepšia voľba ak volán na šatách začne v polovici ramena a je skôr z padavého materiálu. Nemá tendenciu smerovať do šírky, ale skôr smerom nadol. Zbytočne tak ramená nerozširovať v horizontálnej línii. Na obrázku vpravo je to lepšie riešenie volánu pre typ postavy hruška. Začína na konci ramena. Jemne pokračuje v jeho rozširovaní.

Tento typ volánu (vpravo) na oblečení by mohol by byť aj možným riešením pre postavu jahoda, keby bol dlhší, viac vo vertikálnej línii. Materiál je padavý, čo je pre tento typ postavy (jahoda) vhodná voľba.

Rada poradím nielen ako si vybrať volán na oblečení. Pozývym vás tiež do môjho prémiového obsahu na www.andreaziegler.sk

Nájdete tu inšpiratívne, ale aj edukatívne videá o pravidlách v móde, ktoré je dobré vedieť. Napríklad o farebnej typológii, či telové alebo čierne lodičky, ako si vybrať potlač na oblečení…a mnoho ďaľších nielen zaujímavých videí, ale nápocných ako sa zorientovať v množstve produktoch.