Tak ako v oblečení je veľa strihov, tak aj kolekcie plaviek ponúkajú množstvo možností. Stačí si len vybrať tie správne plavky lichotiace postave.

Typologické pravidlá fungujú

Napriek tomu, že ide o malý kúsok oblečenia, vieme si jeho dobrým výberom korigovať nedostatky postavy. Lepšie povedané, postavu sproporčňovať.

Podľa potreby predlžovať alebo pridať objem, kde treba. Vzory majú tiež svoju funkčnosť. Môžu postave lichotiť alebo naopak jej ublížiť.

Farebná typológia

Tu sa nič nemení. Stále platí všeobecné pravidlo, že tmavé farby zoštíhľujú na objeme a svetlé farby pridávajú na objeme. platí to aj pri plavkách. Tiež závisí na akom podklade budú vzory. Ich význam sa môže posúvať/meniť. Ak bude kvetinová potlač napríklad na svetlom podklade, môžu plavky rozširovať. Naopak na tmavom zužovať. To isté platí aj o prúžkoch. Napriek tomu, že môžu byť vertikálne, a tie štandardne predlžujú a zužujú, môžu na tom objeme pridať, ak budú svetlejšie prevažovať, teda budú hrubšie.

Ako si plavky vybrať

Napríklad ak ste typ jahoda a máte ramená širšie ako boky, ak siahnete po dvojdielnych plavkách, vyberte vrchný diel v tmavších farbách a spodný v svetlejších. Ak ste typ hruška, ramená sú užšie ako boky, tak naopak. Svetlejší vrchný diel a tmavší spodný.

Väčšie prsia

Ak máte väčšie prsia, akékoľvek zdobenie na plavkách presúvajte do spodných dielov. Naopak, ake máte menšie prsia, zdobenie vo vrchnom diely je na mieste, pretože chcete pridať objem.

Ak siahnete po celých plavkách, lebo chcete prekryť brucho, je dobré ak je vzor po stranách alebo sú plavky mierne v oblasti pása riasené. Tak rafinovane viete kamuflovať nedostatky postavy práve v tejto partii.

Predlžovať nohy

Výška výkroja na plavkách v spodnom diely alebo v nohavičkovej časti celých plaviek má svoje opodstatnenie. Ak chcete opticky predlžovať nohy, tak výkroj by mal byť vyšší. Ak nie, tak potom opačne, nižší. Také všeobecné pravidlo.

Záznam zo živého vysielania z 26.5. Celé video nájdete v archíve rtvs.sk

Ako si vybrať plavky

Rada poradím nielen pri výbere plaviek.

Staňte sa členom v mojej členskej zóne, kde nájdete edukatívne videá ako využívať typologické pravidlá v praxi.